Click here to read about LHC’s approach to Covid 19 as we return to a safe system of agile working from all our studios.

Seven Brethren Masterplan

Barnstaple

A strategic mixed-use masterplan which identifies opportunities for the regeneration of the Seven Brethren area of Barnstaple.

The new riverside development, which gained outline consent in March 2022, will provide a sustainable, attractive, connected and distinctive new community with 180 new homes, set within generous areas of community green open spaces with new pedestrian and cycle links.

Commissioned by North Devon District Council, the work was undertaken by LHC’s urban design, landscape and architectural teams over a number of years.

Client

North Devon District Council

Service

Urban Design & Masterplanning

Sector

Mixed Use

Area

6.1 hectares

Completed

Planning approval granted March 2022

Seven Brethren is identified as a key strategic location with considerable redevelopment opportunities. The area has an attractive river front setting on the western bank of the River Taw, is close to Barnstaple town centre and has excellent links with the surrounding area including the Barnstaple – Exeter rail line and the National Cycle Network.

The long-term aspiration for Seven Brethren is for it to become an attractive, well-connected mixed-used area that makes the most of its waterfront location and supports an increased range of activities, including residential, offices, retail and leisure facilities.

The 180 new homes, a combination of townhouses and apartments, will be set within a new riverfront park which will improve access along the River Taw, providing public access, new tree planting and biodiversity enhancement.

At the entrance and northernmost part of the site a 4-6 storey building would create a sense of arrival from Barnstaple into the Seven Brethren site. A second building would accommodate 45 retirement apartments. To the south of these are some significant London plane trees, these would be retaining and sit within a public open space, creating a natural threashold between the taller buildings and individual homes on the rest of the site.

The remainder of the scheme intertwines green, open spaces with formal river-fronting terraces and a formal crescent; and informal terraces perpendicular to the river. The architectural approach is inspired by the surrounding historic Georgian context and high quality contemporary precedents. Feedback from the public consultation is also reflected in the architectural approach.

LHC’s architectural design principles set out parameters for height, scale, colour palettes, roofs, doors and windows and landscaping. A  future Reserved Matters planning application would be expected to follow these principles.

Back to top